Доайенът на пиринската песен – Роза Цветкова

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Роза Цветкова е родена на 21 юни 1931 г. в китното селце Хотово, между градовете Мелник и Сандански. Тя е най-малкото от децата на семейство, в което песента е на голяма почит. Първоначално пее в къщи и на седенки заедно с майка си – Иванка Цветкова, която е била и нейната първа учителка.

За първи път пее пред много хора в прогимназията – на ученически лагер в Попина лъка. След това учи в гимназията в Сандански, където се изявява с красивия си глас и в друг жанр – изпълнява главната роля в оперетата „Аршин – Малалан“.
Още ученичка в 11 клас се явява на прослушване пред Филип Кутев, Светослав Обретенов, Елена Стойн и Райна Кацарова.
rozacvetkova
Така, през 1951 г. Роза Цветкова става една от първите участнички в основаването на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, където остава повече от 35 години. Вдъхновен от изящния й глас, Филип Кутев създава едни от най-красивите песни за хор – „Айде, слънце зайде”, „Кажи, кажи, Ангьо”, „Залюбих си едно либе”, „Видо, Видо, бяла Видо”.
През 1953 г. Роза Цветкова прави първите си записи в БНР. Регистрирани са над 50 солови песни, а обработките са на Коста Колев, Христо Тодоров, Георги Минчев, Божидар Абрашев, Николай Кауфман и други.
Сред най-известните й песни са: „Сестра брата кани на вечера”, „Зайди, зайди, ясно сонце”, „Лозо Лозано”, „Айде, пушка пукна”, „Панаир ми се сбираше” и много други. А любопитното е, че самата тя ги е събирала от селищата Пирин, Беласица, Огражден, Горешево.
Интересно е да се знае, че една от най-популярните и обичани песни – „Зайди, зайди, ясно сонце” е изпята за първи път именно от Роза Цветкова. Песента е донесена и записана за фонотеката на БНР през 1972 година, съпроводът е на Оркестъра за народна музика на БНР. Оттогава и до днес „Зайди, зайди, ясно сонце” остава неотменима част от българската звукова памет.
Освен като солова изпълнителка, Роза Цветкова участва успешно и в различни камерни състави – триа, квартети, секстети и други концертиращи групи. Заедно с Янка Младенова и Стоянка Лалова създават трио „Фида”, с което печелят златен медал от Московския младежки фестивал през 1957 г.
Носителка е на орден „Кирил и Методий” – II степен, както и на юбилеен медал „25 години народна власт”. Има издадени три дългосвирещи плочи от „Балкантон”.
През месец август 2016 г., на 85 години Роза Цветкова ни напусна. Сигурна съм обаче, че тя няма да бъде забравена, защото гласът ѝ, творчеството ѝ, са наистина прекрасни, и музиката ѝ ще продължава да звучи в ефира на Българското национално радио.
Магдалена Стоянова, Редакция „Народна музика“ БНР
www.bnr.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА


Антон Гърдев

[email protected]