Съвместното охраняване на въздушното пространство е временна задача

Охраната на въздушното пространство е важна дейност, това коментира в интервю за предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ генерал лейтенант от резерва Атанас Запрянов:
Охраната на въздушното пространство на България е задължение на военновъздушните ни сили по Закона за отбраната на въоръжените сили на Република България. Това е постоянна задача на нашите военновъздушни сили и тя няма да бъде отменена и остава валидна. Съвместното носене на тази охрана е временна задача, под формата на учение с цел изграждане на оперативна съвместимост на нашите военновъздушни сили с други страни, така че да се знае, че никой не подарява на никого небето и суверенитета. Съгласно закона, за да се извърши такова съвместно носене на дежурството по охрана на въздушното пространство, е необходим договор, ратифициран от българския парламент.

Запрянов заяви, че решението на генерал Радев да участва в надпреварата за президент на страната е лично и не желае да го коментира:

Това е едно лично решение на генерал Радев. Като български гражданин, съгласно Конституцията, закона, той има право да вземе такова решение, така че аз не бих желал да го коментирам./bnr.bg