Традиционен народен събор „Гермето“ – Голица, 6-ти август 2016

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

В първата събота на месец август ваяци от цялата страна и техните потомци от чужбина се събират на традиционния народен събор в местността Гермето край с. Голица, В събора ежегодно участват български и чуждестранни изпълнители на народни инструменти (кавал, гайда, тамбура, гъдулка), както и български и чуждестранни народни певци, изпълняващи необработен, автентичен фолклор от ваяшката и други етнографски групи в България.
golitza

Целта на събора е да проучва, съхранява и популяризира автентичния фолклор от ваяшката и други етнографски групи, както и да допринесе за откриването на млади таланти, да осъществи приемственост между поколенията и да възроди интереса и любовта към българското народно творчество. Участниците в събора са разделени по възраст в групи и категории, а техните изпълнения ще бъдат оценявани от компетентно жури.

Ваяците са етнографска група, първоначално населяваща източните области на Стара планина, основно в селата Голица, Козичино (Еркеч) и Аспарухово (Ченге). Това са села с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на Дунавска България. Самите ваяци имат себе си за преки на Аспаруховите българи. Ваяците запазват автентичния си език и старите си традиции. Диалектът е един от най-старите и е запазен в значителна степен в почти всички села, като се използва и до днес.

                                                          www.opoznai.bg