Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 15 -17.07.2016

noviniДа запазим уникалния български фолклор!

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на животни, на месни и млечни храни, конни състезания и атракции, разнообразни детски събития, народни веселби и нестинари.
rozhen 2016

Тази година на роженските поляни ще има и специален кът за решилите да облекат народни носии, а българският трикольор ще е още по-голям. За да се съхрани и предаде на поколенията уникалният дух на събитието, стартира инициативата „Във всяка родопска къща по една гайда“. Фондация „Наследство в бъдещето“ ще подари гайди на деца в неравностойно положение от община Смолян, които ще се учат да свирят на инструмента в местните гайдарски състави. Над 10 000 изпълнители от всички краища на страната се очаква да се включат в тазгодишното издание на фолклорния конкурс. Заради големия интерес сцените, на които ще се изявяват самодейците, ще бъдат увеличени от четири на пет. Заявки за участие се приемат от 1 март.

За по-добра организация на Събора тази година ще се разработи транспортна схема с алтернативни маршрути през Баните, Девин и в района на Рожен. За избягване на задръстванията ще има специални маршрути за обществен транспорт, а в трите дни на събитието чрез интернет ще бъде подавана регулярно информация за пътната обстановка.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и община Чепеларе и има амбицията да се утвърди като най-мащабния форум на българския дух, традиции и фолклор. Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване по инициатива на Фондация „Наследство в бъдещето“ и се превърна в събитие №1 за 2015 г. посетено от над 350 000 души.

www.rozhen.bg