БНР НЕК ще плаща около 68 млн. лева годишно като лихва по заема заради двете американски централи

Националната електрическа компания (НЕК) ще плаща около 68 милиона лева годишно като лихва по заема, който договаря, за да може да се разплати с двете американски централи от комплекса „Марица-изток“. Това е записано в доклад на НЕК до енергийния регулатор.

Компанията ще има и една година гратисен период за плащанията на основния заем. Сумата, която се договаря, е в размер до 650 милиона евро.

Дългът на енергийната ни компания към двата ТЕЦ-а е 1,8 милиарда евро.

НЕК има и още два кредита от Българския енергиен холдинг.

Ако бъде теглена цялата очаквана сума, която е 650 милиона евро, се получава лихва от около 5 процента. Това, според експертите Георги Ганев и Руслан Стефанов, означава, че заемът се определя като рисков:
Гледайки данните на БНБ за кредитните лихви, в момента очевидно, че има български банки, български предприятия, които се кредитират при лихви до 3 процента, дори под 3 процента. Това означава, че 5% лихва за енергийното предприятие на България включва със сигурност някаква премия за риска, което това предприятие представлява. Очевидно, от гледна точка на банките това е рисков кредит.
Когато погледнем лихвата от гледна точка на сегашните равнища на международните пазари тя изглежда сравнително по-висока. От друга страна, ако видим нивото на риск, който има върху страната ни, съответно конкретно върху енергетиката , мисля, че това са нивата, които се очакваха, така че са в границите на очакваното.

– казаха пред „Хоризонт“ икономистите Руслан Стефанов и Георги Ганев.
Освен този заем, който предстои да бъде получен, НЕК има и още два кредита от Българския енергиен холдинг./BNR