Тайни документи разкриват финансовия рай на влиятелни личности

evropari

Изтичане на 11,5 милиона документи от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и влиятелни хора, включително руският президент Владимир Путин, укриват парите си, предаде ДПА, позовавайки се на вестник „Зюддойче цайтунг“. Според публикацията „Мосак Фонсека“ – една от най-потайните офшорни юридически фирми в продължение на десетилетия, е помагала при пълна безнаказаност на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци.

Изтеклите данни, наречени „Панамски документи“, свързват сегашни и бивши лидери, включително многогодишния управник на Египет Хосни Мубарак и сирийския президент Башар Асад, с незаконни финансови транзакции. Германският вестник е показал документите на Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон и на много водещи медии. Консорциумът на журналистите, организация с идеална цел, базирана във Вашингтон, съобщи, че ще публикува, в началото на идния месец, пълния списък с компаниите и хората, които се свързват с разследването на изтеклите документи.

В списъците фигурират, освен десетки настоящи и бивши световни политици, бизнесмени, престъпници, знаменитости, спортни звезди.
Уникалното разследване е на почти 400 журналисти от около 80 държави. От българска страна единствена в екипа е Алексения Димитрова. Нейното издание „24 часа“ съобщава, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Сред собствениците или акционерите засега няма български политици.

От панамската фирма отричат да са извършвали незаконна дейност и твърдят, че са жертва на международна кампания срещу личната неприкосновеност. Президентът на Панама Хуан Карлос Варела заяви, че неговото правителство ще сътрудничи „енергично“ на всяко разследване./BNR

Публикувано на
Свят