Боеве с танкове и артилерия избухнаха в Нагорни Карабах, има жертви

Тежки боеве с танкове и артилерия избухнаха в нощта на петък срещу събота между арменски и азербайджански сили по фронтовата линия в сепаратисткия анклав Нагорни Карабах в Азербайджан, предадоха Ройтерс и АП.

Азербайджанското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, обяви, че Азербайджан е установил контрол над редица стратегически височини и населени места в Нагорни Карабах. В боевете с арменските сили са убити и ранени над 100 арменски войници и са унищожени шест арменски танка, 15 артилерийски установки и инженерни укрепления, добави азербайджанското министерство на отбраната.

В боевете също така са убити 12 азербайджански войници и е свален азербайджански хеликоптер. Освен това азербайджански танк се е натъкнал на мина.

Министерството заяви, че има убити и ранени и сред цивилното население, но не съобщи данни за броя им.

Говорителят на президента на отцепилата се от Азербайджан Република Нагорни Карабах Давид Бабаян съобщи, че при азербайджански обстрел с ракети „Град“ е убито момче на около 12 години, а други две деца са ранени, предаде АП.

Министерството на отбраната в Ереван съобщи, че азербайджанските сили използвали бойни самолети, танкове и артилерия, за да навлязат в Нагорни Карабах, затова „азербайджанските власти носят цялата отговорност за рязкото засилване на напрежението“.

Говорителят на министерството – Арцрун Хованисян, каза пред АП, че боеве се водят по цялата линия на контрол, която разделя Нагорни Карабах от Азербайджан. Той написа във „Фейсбук“, че е улучен арменски хеликоптер.Според азербайджанското министерство на отбраната боевете избухнали, когато арменските сили изстреляли артилерийски снаряди и мини през фронтовата линия. Говорител на министерството каза пред АП, че някои от снарядите попаднали в райони, населени с цивилни.

Двете страни съобщават, че боевете продължават и днес, предаде АФП.

Руският президент Владимир Путин е дълбоко обезпокоен от съобщенията за възобновяване на бойните действия в Нагорни Карабах и призовава страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да проявяват сдържаност, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В рамките на усилията на Русия по нормализиране на обстановката в Нагорни Карабах външният министър Сергей Лавров е разговарял с колегите си от Армения и Азербайджан и ги е призовал да повлияят за прекратяване на насилието, съобщи външното министерство.

Войната за Нагорни Карабах – анклав в Азербайджан, контролиран от арменски сили и местни етнически арменци, започна през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз, припомня Ройтерс. В нея загинаха около 30 хил. души.

През 1994 г. огънят бе прекратен, но на преговорите за уреждане на конфликта под егидата на ОССЕ няма напредък.

Азербайджан, който има значителни петролни залежи и чийто бюджет за отбрана е по-голям от целия бюджет на Армения, периодично заплашва, че ще превземе със сила сепаратисткия Нагорни Карабах, ако преговорите не дадат резултат, добавя АФП./bTV
Използвани са материали на БТА

Публикувано на
Свят