Армията започва преговори за нови кораби и изтребители

Програма за превъоръжаване на армията за почти 4 млрд. лева получи „зелена светлина“ на днешното правителствено заседание.

До края на годината трябва да започнат преговорите и някои от сделките за окомплектоване на въоръжените ни сили. Те са закупуване на нова ескадрила многофункционални изтребители, придобиване на 2 патрулни кораба, както и ремонт и поддръжка на наличните в момента бойни самолети МиГ-29.

Програмата включва още 6 проекта, като нейният хоризонт е до 2020 г.

„Въвеждането на въоръжение на нов тип боен самолет цели да се преодолее дефицитът от способности на въоръжените ни сили за неутрализиране на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи. С неговата реализация ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС”, се посочва в официалното съобщение на правителствената пресслужба.

Осигурени са 80 млн. лева за първа вноска, ако в рамките на годината бъде подписан договор за доставка. Ресорният министър Николай Ненчев е оптимист, че това ще се случи и първите самолети ще бъдат доставени през 2018 г.

Вече са изпратени писма производители, които са потенциални участници в търга./bTV