1,50 за час престой в „Синята зона“ на Пловдив

С 29 гласа „за”,15 против” и 1 „въздържал се” общинските съветници решиха цената на „синя зона” да стане 1,50, вместо както беше досега – 1 лев.

Промяната влиза в сила от 1 май. По-високата цена за паркиране в зоната ще трябва да бъде заплащана вече и в събота от 10 до 18.30 ч.

Решението не подкрепиха съветници от ПР, РБ и БСП.

От името на ГЕРБ Радослава Ташкова заяви, че промяната цели да бъде разтоварена централната зона на града от тежкия трафик, който замърсява въздуха с отделените газове от автомобилите. В хода на дебата бяха направени редица предложения, които обаче бяха отхвърлени.

Патриотите заявиха, че повишаване на цената за престой в „синя зона” с 1 стотинка ще постави началото на дебат за необходимостта от анализ на динамиката на трафика в различните часове и улици, за да бъде решението по-обективно.

Съветничката отляво Теодора Халачева предложи ползването на „синя зона” пред музеите да бъде безплатно в дните на националните празници. Не бе прието и предложението на Камен Шишманов от ВМРО за оттегляне и доработване на предложението за промяна цената на „синя зона”.

Кметът на Пловдив Иван Тотев бе категоричен, че ползването на зоната не цели предоставяне на социална услуга, а е насочена към активните граждани. Целта е централната градска част да бъде разтоварена от паркираните автомобили, още повече, че и в този момент в Пловдив има много паркинги, които са по-малко натоварени от „синята зона”. Решението е резултат на целенасочена и трайна политика от страна на общинската управа, подчерта още кметът Иван Тотев. /БНР