Учени откриха „призрачен“ октопод край Хаваите

Американски учени са открили „призрачен“ октопод, който вероятно принадлежи към непознат на науката вид, предадоха световните информационни агенции.

Млечнобялото създание, наречено Каспър (като дружелюбния дух от известния анимационен филм Casper) е бил засечен от управлявания дистанционно апарат „Дийп Дискавърър“ на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA.gov) на дълбочина 4290 м в Тихия океан, близо до Хаваите.

Описвайки го като представител на подразред Incirrina – една от двете основни групи октоподи, от Национално управление по изследване на океаните и атмосферата съобщават, че за първи път екземпляр от въпросното подсемейство е открит на толкова голяма дълбочина.

„Създанието е особено необичайно заради липсата на пигментни клетки, известни като хроматофори, които са типични за повечето главоноги. Освен това не изглежда особено мускулесто“, казва зоологът Майкъл Векионе от изследователския екип.

Октоподът „почти сигурно“ принадлежи към вид, който досега не е описан от учените, и вероятно спада към все още неидентифициран род.

От Национално управление по изследване на океаните и атмосферата са публикували видео на сайта си, показващо бледото създание с безизразни очи и отпуснати пипала, „полегнало“ върху морското дъно./bTV