„София филм фест“ идва в Пловдив с 24 филма

24 филма включва афишът на 11-ото издание на „София филм фест в Пловдив“, който ще се проведе от 17 до 27 март в „Лъки – Дом на киното“.
Кинофорумът ще се открие с „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на режисьора Иглика Трифонова, която стъпва на действителен казус от трибунала в Хага. Продукцията прави един задълбочен разрез на войната в Босна, погледната през очите на малкия човек, впримчен в политическата система.

Другият български филм е дебютът на режисьора Венцислав Василев „Сняг“, който вече има една награда от фестивала в Скопие.

Кинолюбителите ще могат да видят и номинирания за „Оскар“ филм „Каръл“ на Тод Хейнс с участието на Кейт Бланшет и Руни Мара.

В афиша личат значими заглавия като „Ма ма“ на Хулио Медем с участието на Пенелопе Круз и „Теорема нула“ на известния британски режисьор Тери Гилиъм.

Любителите на новите кинотехнологии ще имат възможността да видят 3-D филма на Вим Вендерс „Всичко ще бъде наред“.

Любопитен акцент в афиша е копродукцията на Полша и България „Кербала“. Филмът на режисьора Кшищоф Лукашевич показва героичната битка на полските и българските войници срещу иракските бунтовници в Кербала, като ролята на българския командир е поверена на Христо Шопов.

Специален гост на кинофеста ще бъде известният холивудски режисьор Тед Кочев, който има български произход. Създателят на „Рамбо: Първа кръв“ ще представи в Пловдив своя филм „Да се събудиш в страх“./БНР