Вино ще се лее в центъра на Пловдив

Петдесет литра червено вино мерло са приготвени за почерпка по време на Дионисиевото шествие на 21 февруари 2016 г. в Пловдив. То ще започне от градинката до Римския стадион в 12 часа, ще мине по Главната улица („Княз Александър Бетенберг“) и ще завърши до сградата на кметството на пл. „Стефан Стамболов“.

Там ще бъде разположена голяма бъчва, за да могат всички да опитат специалитета на известна винарска изба. Те ще бъдат първите, които ще дегустират новата реколта мерло – вино, прочуто със своя искрящ червен цвят, хармоничен вкус и богат букет.

Фолклорен спектакъл ще повиши градуса на празненството. Виртуозните танцьори от ансамбъл „Луди млади“, гайдари от Калофер и кукери от село Първенец ще редуват своите темпераментни изпълнения, за да разпалят още повече емоциите и доброто настроение на присъстващите.

С общата наздравица на пловдивчани и гостите на града ще бъде даден символичен старт на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2016“. Тя ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив, който е организатор и на Дионсиевото шествие.

На изложението ценителите ще имат възможност да опитат и други елитни напитки. Близо 50 изби от България и чужбина ще демонстрират своите колекции в Града на виното в палата 11 на панаирния комплекс. На открита дегустация на 25 февруари там ще бъдат представени призьорите от Международния конкурс за вина и спиртни напитки, в който се състезават над 200 проби на производители от пет държави.

Наред с гроздовите еликсири, посетителите могат да пробват и различни видове храни, които предлагат участници в Международната изложба „Фудтех“ и които превръщат Града на виното в зона на вкусови изкушения и наслади./БНР