Премиера на филма „Пук“ в Пловдив

Премиера на новия български анимационен филм „Пук“ ще се състои в Пловдив, в Лъки –Дом на киното. Филмът е в рамките на Детски кинофестивал – Пловдив 2016 и със свободен вход за децата. Днес от 13 часа лично създателят на филма легендарният режисьор проф. Анри Кулев ще го представи на зрителите. Преди прожекцията Анри Кулев ще разкаже на децата и родителите как се прави анимационен филм, за срещата си с Валери Петров и за предстоящите си планове да екранизира приказката „Меко казано”.

Филмът „Пук“ е първият български пълнометражен анимационен филм от много години насам, направен с класическа рисувана анимация на хартия. Филмът е озвучен с гласовете на Антон Радичев (Хрили), Христина Ибришимова (Лили), Петя Силянова (Мидата), Линда Русева (Медузата), Димитър Иванчев (Октоподът) и Веселин Ранков (Калканът).

Създаден по едноименна приказка на Валери Петров, „ПУК” разказва историята на малката Лили, която слушайки трепетно приказка, така пълна с обрати, че неусетно става неин герой. Телефонна кабина се превръща в подводница и Лили се гмурва в океанските дълбини. Това е само една от прелестните фантасмагории в анимационната екранизация. „Пук“ е находчиво съчетание между анимация и игрално кино.

Анри Кулев е режисьор, аниматор, художник, карикатурист, сценограф, продуцент. Професор е по анимационна режисура в Нов български университет, където преподава от 1993 г. Той е възпитаник на Руския държавен институт по кинематография (ВГИК) в Москва, завършва го през 1974 г. Между 1974-а и 1992-а работи в Студия за анимационни филми „София“.
Автор е на над 100 анимационни, документални и игрални филми и реклами, сред които са игралните „Смъртта на заека“ и „Бащата на яйцето“, чийто сценарист е Борис Христов, „Госпожа Динозавър“ със сценарист Рада Москова, „Цахес“ по сценарий на Христо Ганев, тв сериала „Врабците през октомври“ по Станислав Стратиев. Кулев е създал още „Веселякът“, „Приказка за пътя“, „Как маймуните произлезли от човека“, „Сламеният човек“ и др. /bnr