Момичето от Дания, Дейвид Еберсхоф

Cover_DanishGirl

МОМИЧЕТО ОТ ДАНИЯ
Дейвид Еберсхоф

Цена: 16 лв.
ISBN: 978-954-783-233-6

Вдъхновена от истинска история, тази книга рисува задълбочен портрет на един брак и задава въпроса: Как да постъпиш, когато човека, когото обичаш, трябва да се промени? Романът започва с въпрос. Жена моли съпруга си за простичка услуга, докато двамата рисуват в ателието си, и това поставя началото на неочаквана трансформация. „Момичето от Дания“ преплита действителни събития с художествена измислица, представя по неповторим интимността на брака и разказва забележителната история на Лили Елбе – първият мъж, подложил се на операция за смяна на пола, и жена, разкъсвана между семейството и собствените си амбиции и желания.

Книгата е избрана от „Ню Йорк Таймс“ за „Забележителна книга на годината“. Печели литературната наградата „Ламбда“ за роман, разглеждащ проблемите на транссексуалните хора; печели наградата на Фондация „Розентал“, връчвана от Американската академия за изкуства и литература; финалист за наградата „Млади лъвове“ на Нюйоркската обществена библиотека; финалист за наградата „Стоунуол“ на Американската библиотечна асоциация.

„Момичето от Дания“ е изящен и затрогващ дебютен роман за една от най-страстните и необикновени любовни истории на ХХ в.