Уникална техника за лечение на онкоболни в Пловдив

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски идва в Пловдив, за да се запознае с проекта за създаване на високотехнологичен Център за образна диагностика на онкологични заболявания. Той ще бъде изграден в УМБАЛ „Свети Георги” и ще има поделения в двете бази на лечебното заведение – на бул. „Васил Априлов” и на „Пещерско шосе”.

В сградата на бившата държавна болница ще функционира роботизираната система за онколечение “Кибернож”, а в Хирургиите ще е разположен позитронно-емисионният томограф – т. нар. „ПЕТ-скенер”. За изграждането на високотехнологичния Център за образна диагностика на онкологични заболявания са необходими близо 23 милиона лева. От тях 19 милиона се предоставят безвъзмездно от Европейския фонд за регионално развитие, а останалата сума е субсидия от републиканския бюджет.

„Кибернож” е модерна безболезнена и безкръвна технология. Разработена е за отстраняване на тумори, които са труднодостъпни и не подлежат на операция. Въпреки името, не става дума за използването на нож, а за роботизирана система за лъчетерапия, при която се използва източник на лъчи и роботизирана ръка. “Кибернож” разполага с над 200 лъча, които се насочват към мястото на тумора, докато при традиционните методи се наблюдават 2, 3 или 4 лъча. Досега десетки българи със страшната диагноза рак търсеха спасение в Анадолския медицински център в Истанбул, който разполага с „Кибернож”.

ПЕТ-скенерът е позитронно емисионен томограф, който отчита функцията на вътрешните органи. Извършва се с помощта на специфичен радиофармацевтик (изотоп), който се натрупва избирателно в съответната тъкан. Това е уникален образен метод, който дава възможност да се онагледят биохимичните и физиологични промени и да се диагностицира дадено заболяване в много ранен етап, още преди да има налични морфологични промени.Изследването се различава от ядрено магнитния резонанс и компютърната томография, които отчитат вече настъпилите структурни изменения в органите.

С проф. Жанет Грудева – началник на Клиника по Онкология и Хематология – Пловдив е интервюто за най- модерните методи за диагностика и лечение, с които вече ще работят пловдивските медици. /BNR