Правосъдният министър Христо Иванов хвърли оставка

Повод за оставката на министър Иванов е гласуването на състава на двете колегии към Висшия съдебен съвет (ВСС), като част от промените в Конституцията, с които днес на второ четене се заеха депутатите.

Окончателно народните представители решиха с 204 „за”, 12 „против” и 11 „въздържал се” съдийската колегия да има 14 членове – председател на ВКС, председател на ВАС, шестима членове от Общото събрание на съдиите и шестима членове от Народното събрание.

Именно тук мнозинството не подкрепи желанието на Реформаторския блок за намаляване на съдийската колегия на 13 члена и по-специално на избраните от парламента, които да са пет, а не шест.

Всички парламентарни групи, освен реформаторите, подкрепиха приетото решение.

Прокурорската колегия ще има 11 членове: главен прокурор, петима от Общото събрание на прокурорите и следователите и петима от Народното събрание. Гласовете за прокурорската колегия са 204 „за”, 7 „против” и двама „въздържал се”. Депутатите от Реформаторския блок гласуваха „против” и „въздържал се”.

След гласуването на квотите във ВСС Иванов със съжаление подчерта от парламентарната трибуна, че и символично, и политически било отправено послание, че независимостта на съда не е достатъчно ценена. /news.bg