Пловдивчани се вляха в националния протест срещу новите винетки в София

foto: investor.bg

Национален протест срещу поскъпването на винетките е предвиден за днес в много градове на страната. 

Автомобилно шествие в столицата ще блокира за кратко движението на Орлов мост. Колоната тръгва в 13 ч. от сборния пункт пред Народното събрание към аерогара София.

Освен националният протест в столицата, на много места в страната също ще има шествия срещу поскъпването на винетките и лошото състояние на пътищата.

Недоволните от Пловдив направиха  протестна обиколка и продължиха към София.

По уверението на координатора на акцията  Николай Зяпков, към шествието в столицата са се включили десетки  пловдичани с личните си автомобили.

В Панагюрище и Кърджали организаторите са обявили готовност да затворят главните пътищата.

Хиляди граждани са заявили в интернет участие в протеста, организиран в социалните мрежи.

Митингите са провокирани от решението на правителството да вдигне с 30 лева цената  на годишните винетки за леки коли.

Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо сегашните 67 лева. Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева. Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че новите цени няма да бъдат преосмислени. Събраните от винетки суми ще се използват изцяло за ремонт на пътища.

Ако разделим тази винетка на месеците, които я ползваме, годишната винетка на 12 месеца, това е 8 лева на месец. Нормално е да я плащат тези, които ползват,  добави министър Лиляна Павлова. /БНР