Международна среща за туризъм в Пловдив

От днес до събота Пловдив е домакин на седмата Международна среща за туризъм. В нея се включват представители на туристическия бранш и медиите от повече от 90 компании и над 17 държави. 

Срещата ще бъде открита официално утре в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум”. Програмата през първия ден предвижда презентация на Пловдив и региона като туристическа дестинация. Ще бъде представен и престижният Световен винен конкурс Мондиал Брюксел 2016, на който Пловдив ще е домакин в началото на следващата година. Предвидено е участниците в туристическата среща да посетят седмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивала „Дефиле на младото вино“, който се открива на 27 ноември на Лапидариума  в Стария град.

Целта на международния туристически форум е да представи Пловдив и региона като атрактивна туристическа дестинация за чуждестранните участници, които посещават България и града ни за първи път. Важна цел е също представянето на най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в Пловдив – сред тях са арт – квартал „Капана“, „Пеещите фонтани“, Природо-научния музей с първия в страната 3D планетариум, многофункционалната спортна зала „Колодрума“./BNR

Статистиката отчита над 10% ръст на приходите от чужди туристи спрямо миналата година и с 8 на сто увеличение на нощувките в Пловдив.

Основният ни фокус са страните от ЕС и съседните ни държави – Турция, Гърция и Македония, напредва работата ни и с Румъния, заяви пред Радио Пловдив зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Тази година интерес за първи път има от компании от САЩ, Черна гора, Хърватия и Малта, които ще участват в срещата. От страната най-много туристи идват от столицата. В Пловдив вече е модна да се идва за уийк-енда за посещение на културни събития или места с преспиване, посочи Стефан Стоянов.