Засенчено слънце, Н.К.Джемисин

Zasencheno-S-2

ЗЕСЕНЧЕНО СЛЪНЦЕ
Н.К.Джемисин

Стр. 536
Цена: 19 лв.
ISBN: 978-954-281-887-8

„Засенчено слънце”, дълго чаканото продължение на „Луната, която убива”, е вече по книжарниците от издателство „Сиела”. Американката Нора К. Джемисин, един от силните женски гласове на съвременното фентъзи, отново ни въвлича в един уникален, самобитен и магичен свят, различен от повечето романи в жанра.
Писателката изгражда своя град държава Гуджарее по подобие на Древен Египет, вдъхновена от медицинската философия на египтяните, неразделна част от религията. В романите си Джемисин изгражда магическа система, основана едновременно върху фройдистката теория за сънищата и египетската медицина. Гуджарейското царство на сънищата пък се гради въз основа на колективното несъзнателно по Юнг.
„Имам нещо против съвременното фентъзи, което фетишизира средновековна Европа. Цял куп фентъзи автори опростяват обществените структури и културните взаимодействия от онзи период”, обосновава се Джемисин и допълва: „Разглеждат конфликтите в черно-бяло вместо в контекста на тяхната сложна и многолика динамика, каквато е била в действителност. Тези автори не ни представят средновековна Европа. Те ни рисуват опростенческа британско-островна-фантасмагория-тъпкана- с-мъжаги-с-мечове-и-нищо-повече. Не всички го правят, разбира се, но достатъчно, за да ми писне.”
В „Засенчено слънце” Гуджарее, градът на сънищата, страда под управлението на Кисуатският протекторат. Градът, в който единствения закон е бил мирът, сега познава насилието и подтисничеството.
Странна сънна болест тормози жителите на Гуджарее и всеки, който се разболее от нея, умира в писъци. Пленени между ужаса на съня и подтисничеството на реалността, жителите на града копнеят да се надигнат, но вековете на мир са отнели волята им за борба. Някой трябва да им покаже пътя към свободата.