Г-н Холмс.Лек мисловен трик, Мич Кълин

Cover_Holmes1

Г-Н ХОЛМС. ЛЕК МИСЛОВЕН ТРИК
Мич Кълин

Стр.    270
Цена: 16  лв.
ISBN:  978-954-783-224-4

Годината е 1947-а, а Шерлок Холмс, вече 93-годишнен, оттеглил се от активна дейност, живее в усамотена ферма в графство Съсекс със своята икономка и малкия ? син. Гледа пчели, води дневник и се бори с все по-отслабващия си мозък. Хората обаче продължават да търсят от него отговори, което принуждава Холмс, в залеза на живота си, да се залови наново със случай, може би съдържащ отговорите на онези въпроси, които подсъзнателно си е задавал: за живота, любовта и границите на човешкото познание.

Отличаващият се със своята елегантност и чувствителност роман „Лек мисловен трик“ пресъздава по забележителен начин образа на най-прочутия литературен детектив и предлага зашеметяващо разследване на загадките на човешките взаимоотношения.

„Кълин е необичайно изискан теоретик на човешката душа, а романът му е най-вече анализ на самия Холмс – и като литературен герой, и като олицетворение на човешкия стремеж да съчинява фикции. Многопластовата сложност на неговия Холмс подсказва, че неговата самоличност, а по индукция – и самоличността изобщо – е съвместно творение на много създатели в продължение на много години… А самият завършек на този прекрасен роман посочва недвусмислено, че животът никак не прилича нито на криминалните случаи, нито на описанията им. Те така и остават нерешени и един ден просто отмират.“
New York Times Book Review