20% от реколтата по селата се ограбва ежегодно, идеята за селска полиция обаче не среща подкрепа от институциите

20% от реколтата се ограбва ежегодно преди производителите да успеят да я реализират. Последната „мода“ в кражбите по селата е отнемането на селскостопанска техника.

Затова представители на различни институции се събраха на дебати за начините, по които държавата може да гарантира закрила и сигурност на хората  в селата.

Създаването на селска полиция е стара идея на Асоциацията на българските села, припомня председателят й Борислав Борисов:

Трябва да има отново тип ефективно прилагане на охранителни мерки в селата от страна на МВР или да се стартира дебат за създаване на специализирана селска полиция, която да е по модела на вече съществуващи такива във Великобритания, в съседна Румъния.

Министърът на земеделието Десислава Танева призна, че Закон за опазване на селскостопанското имущество има, но той е толкова архаичен, че на практика не може да се прилага. Танева обеща, че това е една от законодателните инициативи, които агроведомството ще предприеме. Тя обаче не припозна идеята за селска полиция:

Ние нямаме възможност като министерство по закон да създадем селска полиция. Колегите от МВР със сигурност нямат възможност, бюджетирана, да създадат нов орган. В същото време има мерки за заетост, които са със спорна ефективност. Въпросът е да се намери механизъм с ресурса, с който разполагаме по различни линии, да се намери ефективен модел за подобряване ефективността на опазването на селскостопанското имущество.

И за полицията идеята за селска полиция се оказа дълбоко неясна. Георги Крумов от Главна дирекция „Полиция“:

Що се касае до създаването на селска полиция, на този етап мисля, че като пряк ангажимент на МВР не може да стане, тъй като това иска един определен ресурс, време за обучение на състава, който на този етап като ресурс не виждам как може да стане в близките 6 месеца, дори година, каза Георги Крумов от Главна дирекция „Полиция“: /BNR