Галина Христова показва живопис в Културния център на Радио Пловдив

Изложба „Страст, грях, време…“ на Галина Христова ще се открие в Културния център на Радио Пловдив. Натрупала впечатления от пътувания и среща с източната мъдрост и култура на Индия, авторката представя своите усещания и превъплъщения в живописни интерпретации, в които няма директна препратка. Такава може да се дешифрира от посветените, казва младата художничка. Провокативното заглавие е код към концепцията на авторката да предизвика размисъл за човешката природа, контролирането на инстинктите, възможността за избор.

Защо страст, грях, време? Тук става въпрос за поривите на изначалната човешка природа. Присъщи на всеки, Страстта е тласкаща сила – независимо дали е страст към съзидание, към творчество, дали е страст, породена от любов, дали е страстта, подтикваща неконтролируемо към грях. Какво всъщност е грехът? Дали е нещо тъмно, погрешно, срамно, или ако е плод на страст, породена от чистотата на любовта, как би могло любовта да носи греховност? Такива и подобни въпроси си задаваме и дискутираме, и търсим отговори, а всъщност човек сам прaви избор и избира своята вяра. Тук няма погрешно или правилно, но ако се вслушваме повече в интуицията си, в сетивността си, може и да не направим правилните стъпки, но ще осъществим собствената си личност и ще поддържаме искрата на живота.

Това е втората самостоятелна изложба на Галина Христова. Тя е възпитаничка на АМТИИ и е с магистратура от Националната художествена академия. Има изяви като костюмограф към Dance Studio Deja Vu – за авторски съвременни танцово-театрални спектакли, участия в редица съвместни изложби в Габрово и Пловдив, една в Полша, Нови Сонч. Носител е на награда на Община Габрово на дамска изложба в ГХГ „Христо Цокев“ – 2009. Участва в два Международни пленера по живопис – Боженци, България – 2009 г. и в гр. Нови Сонч, Полша – 2010 г.

Първата самостоятелна изложба – живопис „Душа, която търси…“ е в Арт клуб „Жреци на музите“ в София 2014 г. Член е на Дружеството на пловдивските художници.

Изложбата ѝ в Културния център на Радио Пловдив е втора самостоятелна. Живописните платна ще бъдат съпроводени с авторски поетичен текст. /BNR