Стартират „Дни на музиката в Балабановата къща“

Снимка: mediacafe.bg

Шестото издание на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се открива тази вечер в Пловдив с концерт на най-големия български пианист Евгени Божанов и немския виолончелист Валентин Радутиу, съобщи артистичният директор на фестивала Мила Павлова.

Тази година в рамките на фестивала ще бъдат включени нов формат и нова локация. На 28 май от Балабановата къща ще бъде излъчено предаването „Нощни птици” на БНТ, а на 6 юни в Малката раннохристиянска базилика ще звучат ангелските гласове на пловдивския хор „Гаудеамус”.

За първи път в България тази година ще свири оркестърът на Сардиния, чйито почетен президент е носителят на Оскар за музика Енио Мориконе. Събитието ще се състои на 7 юни в Дома на културата, където ще бъдат обявени и носителите на 3-те стипендии за талантливи български деца музиканти. Сред тях е и пловдивско дете пианист.

Артистичният директор на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” Мила Павлова допълни, че тази година ще бъдат отличени ученици и учители от обикновените училища, които имат изяви в областта на музиката./BNR