Пловдив празнува Европейска столица на културата 2019!!!

2019 балона ще бъдат пуснати по обяд от фонтана пред общината като част от тържествата за титлата Европейска столица на културата, която Пловдив спечели заедно с италианския град Матера.

снимка:filibe.com
снимка: Едуард Славов /filibe.com

Двудневните празници започнаха още снощи с официалното откриване на Пеещите фонтани в присъствието на министри, депутати и гости от цялата страна.

Тържествата продължават днес с прояви през целия ден. От 11.30 часа на сцената наплощад  „Стефан Стамболов“ще има концерт на Ансамбъл „Тракия“ и на Хора на момчетата. Кметът на Пловдив ще произнесе реч в 12,30 часа, а след това в небето ще полетят 2019-те балона. „Одата на радостта” ще прозвучи на площада в изпълнение на солисти от Операта и Хора на момчетата. Концертът на Биг Бенд Пловдив започва в 13.05 ч.

През деня проявите продължават на знакови за Пловдив места. От 10 до 18 часа във Виенския  павилионв Цар-Симеоновата градина ще има детска програма. От 11,30 до 12 часа на Римския стадион Кукленият театър е подготвил интерактивен спектакъл, а Драматичният театър ще поднесе изненади настълбите на Каменица. Пред пейките на Градската художествена галерия ще има пърформанс на балета на Държавна опера – Пловдив. На площада пред Джамията е предвиден концерт на ударни инструменти.

Пред Халите  две големи кукли ще питат преминаващите за предишните имена на Пловдив, а ученици ще се гримират и костюмират като представители на различните етноси в града. Градската художествена галерия организира публична работилница за изобразително изкуство, а на ул. „Съборна“ ще бъде поставено специално платно, на което посетителите да рисуват с помощта на художник.

Всички районни кметства  ще се включат със своя програма с участието на деца от детските градини, танцови и певчески състави.

Квартал „Капана”става територия на графичното изкуство до 24 май.  Форматът „Графики в Капана“ включва демонстрации на различни техники като литография, офорт, суха игла, монотипия, висок печат, гравиране, изработване на клишета, рисуване с туш, молив, въглен, запознаване с щампарството, подвързване, графични техники, изложби, работилници, прожекции, лекции класически фото ретуш./BNR