Фонтаните „запяха“, хиляди им се насладиха!

Снимка: Радио Пловдив

Хиляди пловдивчани присъстваха на откриването на обновените Пеещи фонтани  в Цар Симеоновата градина. Час преди началото на официалната церемония  нямаше свободна улица около градината, а алеите бяха пълни с хора на различна възраст, включително майки с деца и колички с бебета.

Фиестата започна по светло – малко след 20 часа, с избрани изпълнения на пловдивската опера.  Час по- късно фонтаните бяха тържествено открити от министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на града Иван Тотев На откриването присъстваха още министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, кметът на Варна Иван Портних, народни представители  и общественици.

Министър Павлова съобщи новината, че Пловдив ще получи допълнително 80 милиона лева по новата ОП ”Градска среда и транспорт”, а по програмата за саниране ще бъдат обновени къщите в Капана и в централната градска част. „Инвестицията, направена в Цар  Симеоновата градина е уникална. Възстановен е един парк на поколение пловдивчани”, заяви министър Павлова и добави, че градът е разцъфнал и ще бъде достойна Европейска  столица на културата“.

С обратно броене,макар и с малка пауза, след 20 години прекъсване фонтаните отново „запяха”, а светлините озариха небето. Първият музикален сет  продължи  точно 22 минути.  Последва  пищна заря. Веднага след това присъстващите отново бяха потопени в звук и светлина. Програмата бе повторена два пъти тази вечер, а за неуспелите да намерят място, ще има римейк  отново утре от 21,30 часа.

По думите на кмета всяка седмица – четвъртък, петък и събота, програмата на Пеещите фонтани ще е в два сета с обща продължителност 43 минути.

Само началният час ще се променя в зависимост от сезона

„Пеещите фонтани и новата Цар Симеонова градина ще бъдат туристическа атракция с национално значение“, категоричен е кметът Иван Тотев. Той припомни, че 4000 кубика вода е вместимостта на езерото . Изградени са изцяло нови водни съоръжения със съответната пречиствателна станция, ново  корито, нова хидроизолация и 7 дка водна площ, която не е била пълнена от десетки години.

Кметът Иван Тотев обяви, че от този момент стартират и двудневните тържества в целия град за избора му на Европейска столица на културата

Фонтаните са възстановени по проект „Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Пловдив“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013г. Общата стойност на проекта възлиза на над 11 млн. лв., като 3 милиона лева с вложени в обновяването на езерото с фонтаните./BNR