ДАНС проверява УМБАЛ „Св. Георги“ по Закона за пране на пари

ДАНС проверява УМБАЛ ”Свети Георги” в Пловдив. От здравното министерство поясниха, че се проверяват обществени поръчки на болницата. От пресцентъра на Държавна агенция „Национална сигурност” уточниха, че проверката е планирана и се извършва по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „”Свети Георги” проф. д-р Карен Джамбазов съобщи в интервю за Радио Пловдив, че проверката обхваща последните две години.
Проф. Джамбазов заяви, че не знае какво е предизвикало проверката и уточни че се разглеждат всички търговски взаимоотношения на болницата. Той беше категоричен, че проверката не го притеснява. „Такава всеобхватно проверка от ДАНС обаче досега не е имало“, добави Карен Джамбазов.
Присъствието на агентите по никакъв начин не е смутила работата на медиците и спокойствието на пациентите. Според него проверката на документацията ще приключи утре и тогава ще бъдат оповестени и резултатите от нея.

Заместник-председателят на Съвета на директорите проф. Ангел Учиков заяви по-рано, че проверката е по подаден анонимен сигнал, и на негова база  компетентните органи са предприели съответни действия.

Според Учиков става въпрос за донос. По наша информация сигналът е свързан с интерес към продажбата на голям терен в района на болницата./BNR