Пловдив официално получава титлата Европейска столица на културата 2019

Съветът на министрите на Европейския съюз на редовно свое заседание ще утвърди избора на Пловдив и италианския град Матера за Европейски столици на културата през 2019 г. На заседанието в Брюксел ще присъстват българският еврокомисар Кристалина Георгиева и кметът на Пловдив Иван Тотев. 

filibe.com

Припомням, каднидатурата на Пловдив бе одобрена на 5 септември миналата година от международно жури в конкуренция с градовете София, Варна, Велико Търново, Русе и Бургас.

„Заедно” е мотото, с което Пловдив участва в инициативата „Европейска столица на културата”. Тя е сред най-престижните и популярни европейски културни събития. Решението за него е взето през 1983 г. от министрите на културата на страните от Европейския съюз по идея на гръцката актриса Мелина Меркури, тогава министър на културата на Гърция. Целта е да се даде тласък на културния обмен в Европейския съюз.

Първата столица на културата е Атина през 1985 г. От 2011 г. титлата получават два европейски града от две страни-членки на Евросъюза. През 2010 г. е учредена и Наградата „Мелина Меркури” на стойност 1,5 млн. евро. С нея се удостояват новите европейски столици на културата. Наградата заменя съществуващата досега субсидия, с която се финансират градовете домакини.

Градовете, участващи в инициативата „Европейска столица на културата”, изготвят културна програма, отговаряща на специални критерии. Целта е жителите на града да бъдат въвлечни в тази европейска инициатива.

Във връзка с домакинството на Европейска столица на културата Пловдив ще получи 20 милиона лева държавно финансиране до 2019 година. За тази година са предвидени 1,5 млн.лв./BNR