Териториите в Македония, населени с албанци, са държава в държавата, контролирана от Ахмети

В петък в Скопие имаше протести с искане за оставката на Никола Груевски и правителството му.

В Струмица пък има протести против лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, за който стана ясно че е искал подкуп от 200 000 евро. Сънародниците му го упрекват, че в деня на траур отиде да се снима в Куманово.

Това каза за предаването „Събота  150“ по „Хоризнот“ журналистът – балканист Райна Асенова от БТА. Протестите само показват дълбокото разделение в Македония, категорична е тя. Страната е на практика разполовена в предпочитанията си към двете основни партии.

Районът на Куманово и на Липково, още от 2001 година, е район,  в който се появяват такива въоръжени банди, които преминават от Косово в Македония. Тези въоръжени групи наистина са забелязвани от властите. Въпросът е дали властите са се възползвали от момента, когато властта все пак се разклати след избухването на протестите, да удари тази група или групата се възползва от разклащането на властта.

Али Ахмети е безспорният лидер на албанците в Македония и на практика контролира териториите, населени с албанци, категорична е Асенова.

По силата на Охридското споразумение тези райони имат толкова широка автономия, толкова големи права. Там албанският език е втори официален език, издига се знамето на Албания, има албански полицаи. На практика е държава в държавата, контролирана от Ахмети.

Специалният пратеник на БНР в Македония Николай Кръстев коментира, че  обстановката в страната е напрегната преди опозиционния митинг в неделя. Напрежението, освен по оста „управляващи – опозиция“ се е пренесло и в междуетническите отношения. Кметът на Куманово Зоран Дамяновски нарече действията  на властите „ненавременни“ и „провокационни“ и заяви, че там няма сериозна опасност.

Райна Асенова характеризира Груевски като лидер „с авторитарен уклон“ . Тя припомни големия възторг в Македония, след като политикът спечели изборите през 2006 г. с абсолютно мнозинство.

Първите 2 години Груевски наистина тръгна много силно, но 2008 година, когато Гърция наложи вето, тогава нещата тръгнаха надолу. Груевски видя, че Гърция няма да отстъпи, че европейският хоризонт пред Македония, както и този на членството в НАТО се отдалечават и общо взето реши, че няма смисъл да извършва едни тежки реформи, които имат сериозна социална цена и които накърняват неговото управление, и се впусна в едни опити, малко напук на Гърция, да докаже античния характер на Македонския народ.

В качеството си на кмет на Струмица, Зоран Заев се е отнесъл „с насмешка“ на предложението на българския консул в Битоля за съвместно честване на общите празници, припомни тя.

Българската позиция е от значение за региона  и още преди страната ни да стане член на ЕС сме доказвали искрената си подкрепа за Македония и желанието си страната да се демократизира и да върви по пътя към Европа, каза Асенова.Тя очаква протестите в неделя да имат ефект:

Социалдемократите решиха от утре вечер 4600 души да останат на нещо като лагер пред сградите на парламента и на правителството и да останат там, докато правителството не подаде оставка. Тоест, натискът е огромен!  Всяка вечер в Скопие и в други градове на Македония има протести. Няма как тази гражданска енергия да не доведе до някакъв резултат. Груевски наистина направи отстъпки в последно време, но те са недостатъчни и доста закъснели. Това „откопаване“ от властта трудно му се отдава. В Понеделник  ВМРО – ДПНЕ свиква огромен митинг в Скопие – нещо като контрамитинг. Тоест, сега започва едно премерване на силите. Въпросът е, че Груевски се изхаби във властта и тези 9 години не бяха използвани изцяло в полза на македонското общество. /BNR