Върховният административен съд отмени лимитите на болниците

Върховният административен съд (ВАС) отмени лимитите на болниците, с които им бе наложено ограничение да работят с твърди бюджети между 90% и 95% от миналогодишните си разходи.

syd1Съдът спря действието на разпоредби от постановлението на Министерския съвет, с които се налагат ограниченията на болниците, до окончателното си произнасяне по казуса. Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано от Министерския съвет в седемдневен срок.

Делото е заведено по жалби на Националното сдружение на частните болници, федерация „Български пациентски форум“ и Центъра за защита правата в здравеопазването.

В доклада на съдия Светлана Борисова се посочва, че оспорваното постановление ще причини имуществени вреди на лечебните заведения, изразяващи се в понасяне за собствена сметка на разходите за оказана медицинска помощ, а за пациентите значителните и трудно поправими вреди ще настъпят поради ограничаване на достъпа им до своевременна и качествена медицинска помощ.

Искането за спиране действието на оспорените разпоредби от подзаконовия нормативен акт е основателно, се посочва в доклада. В него става ясно, че определянето на стойностите в рамките на бюджета на НЗОК за болнична помощ ще доведе до незаплащане на определени дейности, извършени от лечебните заведения, и това би довело до настъпване на имуществени вреди за тях. Основателно жалбоподателите сочат като доводи, че лимитирането на дейността на здравните заведения ще ограничи правото на пациента да се ползва от предпочитана от него болнична помощ в определено лечебно заведение, се казва още в документа.

При окончателно определение на съда да спре действието на разпоредбите, засягащи лимитите, това означава, че Здравната каса ще трябва да плаща на болниците цялата отчетена от тях дейност през годината, коментира пред „Медиапул“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. /BNR