Продавачът на сладолед, Катри Липсон

korica katri lipson

ПРОДАВАЧЪТ НА СЛАДОЛЕД
Катри Липсон

Стр.   256
Цена: 10 лв.
ISBN:  978-619-161-062-4

Чехословакия, 40-те години на ХХ век. Дирейки спасение, на Естер ѝ се налага да тръгне с непознатия Томаш като негова съпруга, в търсене на безопасно място в провинцията. Тяхната история снима режисьор, който решава да имитира реалния живот, създавайки филм без сценарий, в който актьорите научават историята и своите роли в движение, по време на снимането. Но тези персонажи започват свой собствен живот. В забутано селище, където всички пътища са отрязани, Томаш и Естер Воржда заживяват заедно с помощта на вдовицата г-жа Немцова.
В края на 60-те години на ХХ век Ян, синът на Естер, е студент в Прага. Потресен от самозапалването на съименника си Ян Палах, той бяга в Швеция. Там среща предизвикателната Шещин и се оженва за нея.
След още 20 години дъщеря им Гунила отива в родния град на баща си в Чехия, за да открие себе си… Съдбата на измислените герои става по-истинска от самия живот. Нишките на историческите и личните събития се преплитат, потапяйки читателя в действителност, където фикцията се явява главният герой, а развръзката е забулена някъде в ненаписания сценарий. Романът е отличен с „Наградата за литература“ на „Европейския съюз“. Българският превод е включен в поредица на ИК „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС.