Депутатите обсъждат законови промени, които предвиждат по-солени глоби за паркиране в зелени площи

Граждани ще протестират срещу намерението за въвеждане на цена за паркирането в синя и зелена зона

Проект за декларация, посветен на годишнината от края на Втората световна война е включен за обсъждане тази седмица от парламента. Очаква се народните представители да обсъдят и промени в Закона за пътищата, които предвиждат по-солени глоби за паркиране в зелени площи.

200 лева да е глобата за паркиране в зелените площи, градинките и тротоарите, предложиха от ГЕРБ първоначално при гласуването на първо четене и предизвикаха дебати. От БСП контрираха аргументите на мнозинството, защото няма достатъчно предварително изградени паркоместа. Затова само преди дни Комисията по транспорт прие по-мек вариант – глобата да е между 50 и 200 лева.

Забранени за паркиране вече стават и зоните, предназначени само за пешеходци. Друг спор има по намерението паркирането в синя и зелена зона да е с цена, а не с такса. Таксата обаче е по-удобният вариант, казаха критиците. Според тях цената ще се определя непрозрачно за нещо, което се полага по право.

Преди началото на заседанието пред служебния вход на парламента е насрочен протест срещу  узаконяването на предложението паркирането в зоните да е с цена, а не с такса.

Тази седмица депутатите ще трябва да определят и членовете на комисията, която ще проверява дейността на Сметната палата за 2011 година. Депутатите трябва да приемат и доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014-а./BNR