50 000 обекта от културно-историческото наследство на Пловдив влизат в европейска мрежа

Пловдивският кмет Иван Тотев подписа в Министерството на културата договора за изпълнението на проекта за дигитализация на близо 50 000 обекта от културно-историческото наследство на Пловдив.

totev3Дейностите ще се изпълняват със средства от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, популярен като „Норвежката програма”.

Създаването на електронна база данни за паметници, археологически разкопки, книги, скулптури, предмети на бита и други артефакти ще допринесе за опазването на културното наследство и за съхраняването му за бъдещите поколения, отбеляза Тотев.

Дигитализация на културното наследстви от подобен мащаб се предприема за първи път на територията на Община Пловдив.

Кметът разказа, че за целта ще бъдат закупени модерни 3D скенери и друга техника, с които ще се извърши цифровото заснемане на десетки хиляди артефакти от богатата история на града ни. То ще се осъществява по два основни метода – чрез изградените в рамките на проекта два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, както и чрез уникална по рода си етнографска експедиция.

Ще бъде изработен и специален софтуер, който ще показва обектите. Поетапно целият масив от информация ще се публикува в дигиталната библиотека Европеана. Така ще се рекламира наследството на града ни.

Проектът е за срок от 13 месеца и се изпълнява съвместно от общината и пловдивските музеи, Общински институт „Старинен Пловдив“ и  Градска художествена галерия. /BNR

Публикувано на
Афиш