Камери ще дебнат за преписвачи на матурите

Във всяка една класна стая ще има видеонаблюдение за Държавните зрелостни изпити.

Сн. Радио Пловдив

Това съобщи в Пловдив заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Тя уточни, че Регионалните инспекторати по места са приключили проверките за осигуряване на точното провеждане на изпитите след 12 клас. Началниците на РИО гарантират разпределението на учениците така, че във всяка класна стая да има камери за по-качествено провеждане на изпитите.

Тази година ще има ДЗИ на 20 май по български език и литература и на 22 май по втория предмет. На същите дати се явяват и седмокласниците на  външното оценяване български език и математика.

За първи държавен зрелостен изпит са подадени над 63 000 заявления, тече организационна подготовка за провеждането, потвърди Ваня Кастрева. Тя допълни, че изпитният вариант ще се формира в самия ден на изпита. Тя гарантира, че тази година няма да има грешки в провеждане на изпитите.

В Пловдив на матури ще се явят 5 300 ученици за първи изпит на 20 май и по-малко на втория изпит на 22 май. Тази година зрелостните в Пловдив и областта са предпочели за втори изпит: биология и здравно обучение, английски език, география.

Заместник-министър Кастрева подчерта, че очаква до края на тази пленарна сесия на Народното събрание да приеме на второ четене Закона за училищното и предучилищното образование. След това МОН ще приеме държавните образователни стандарти на база новия закон.

В Пловдив днес се откри Седмата Панорама на професионалното образование 2015 г., която ще се провежда в палата №14 на Международния панаир./БНР