БНБ ще обжалва част от съдебното решение за КТБ

Българската народна банка ще обжалва решението на съда за Корпоративна търговска банка в частта за датата на неплатежоспособността ѝ. Софийският градски съд реши, че от датата на отнемането на лиценза на КТБ – 6-и ноември тя е изпаднала в неплатежоспособност.

bnbОт БНБ обаче са категорични, че датата трябва да бъде 30-и септември, когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети. Решението за отнемането на лиценза на банката е взето именно на базата на отчетите, които са към края на септември, допълват от БНБ.

Датата на неплатежоспособност е изключително важна, защото има отношение към възможността за разваляне на прихващания и цесии, направени в Корпоративна търговска банка. От БНБ съобщиха, че ще се възползват от законовия срок от 7 дни, в който могат да обжалват решението на Софийския градски съд именно в тази му част. Според Централната банка важна е датата на отчета, в който са видни отрицателният собствен капитал на КТБ и отрицателната ѝ капиталова адекватност:
Както е известно, когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, Управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза ѝ, което е направил със своето решение от 6-и ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30-и септември 2014 г.
От БНБ изразяват и позиция заради клипа, в който управителят Иван Искров и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев пеят заедно в ресторант, излъчен вчера в предаването „Господари на ефира“:
Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на Централната банка./БНР