Изложба „Народна астрономия и метеорология“ ще се открие в Етнографския музей в Пловдив

Интерактивна изложба „Народна астрономия и метеорология“ ще се открие в Етнографския музей. 

Тя илюстрира народните представи за  слънцето, луната, звездите и кометите, както и за метеорологичните явления като дъжд, сняг, светкавици, мълнии, дъга, мъгла, роса, облаци, вятър и др. Народната астрономия включва вековни наблюдения на предците ни върху звездите и съзвездията, откриване на космически цикли, които имат въздействие върху растежа и живота на земята. Народната метеорология се състои в предсказването на времето по растенията, животните, или природните явления.

От Етнографския музей обещават да представят темата по актуален и интерактивен начин: да се усети мъглата като Змей, бълващ дим от ноздрите си, да се види как на Гергьовден всяка капка става на жълтица,  да се научи как се правят гадания и магии и се преоткриват съзвездия по интерактивен макет на северната небесна полусфера.

Преди откриването на изложбата лекция ще изнесе доц. д-р Алексей Стоев от Института за космически изследвания на БАН.  Изложбата се осъществява със съдействието на Министерство на културата на Република България и Клуб „Приятели на Регионален етнографски музей  – Пловдив“./БНР