ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ШАРЕНО ГЕРДАНЧЕ” – ГРАД ТЪРГОВИЩЕ

Във времена на  изолиране на българския автентичен фолклор за сметка на посредствената масова музикална култура на подрастващите е изключително важно да поддържаме в младите поколения жив интерес и любов към народната ни музика и танци.


turgovishteДобър пример затова са хилядите професионални и самодейни ансамбли и танцови школи. В тази връзка изявите на Детския фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” от град Търговище са истинско удоволствие. През 2002 година Светла Стаменова, солист на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия” – Търговище създава вокална група и я кръщава „Шарено герданче”.
Шест години по-късно към тях се присъединяват група танцьори с ръководител хореографа Анжела Георгиева и така се сформира ДФА „Шарено герданче”. Ансамбълът съхранява и утвърждава българските народни традиции, придържайки се към автентичните норми и залагайки на безценното ни богатство – българските деца. Имено талантливите български момичета и момчета са в центъра на неговата дейност.

turgovishte1Многобройните им участия в концерти , конкурси и фестивали, формират в тях самодисциплина и отговорност, дават им усет и висока естетическа оценка за народните ни традиции. С чар, артистичност, професионализъм, всеотдайност и слънчеви усмивки, те завладяват всяка публика и са чест гост в културните прояви на община Търговище.

Днес в ансамбъла участват над 100 певци и танцьори. За обогатяване на репертоара и жанровите особености на състава Светла Стаменова непрекъснато издирва и пише музика, а през 2010 година танцовата формация осъществява съвместен проект с хореографа Живко Иванов. Много и съвсем заслужени са наградите на ДФА „Шарено герданче”: първа награда на седмия национален фестивал на детската забавна песен на фолклорна основа „Златен извор” – Димитровград; първа награда от седмия национален детски фестивал „Слънце, младост, красота” – Слънчев бряг от 2007 година; носител на приза „Златна лира на Орфей” от осми и девети национален музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче” – Стара Загора от 2009 година; награда за най-атрактивен ансамбъл на международния фолклорен фестивал „Разиграно Оро” – Охрид, Македония от 2010 година; първо място на международния детски фестивал на изкуствата „Трикси” от 2011 година. С делото си, младите фолклорни таланти на ДФА „Шарено герданче” от град Търговище запазват нашите вековни народни традиции и ни дават надежда за бъдещето на уникалния ни фолклор.

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА


Антон Гърдев

[email protected]

 

ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА „КИТКА” – КАНАДА
БЪЛГАРСКИ ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ХОРО” – ЧИКАГО
ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ЛАЗАРКА” – МЮНХЕН
БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ДИМИТРОВЧЕ” – ТОРОНТО, КАНАДА
РОДОПСКИЯТ НАРОДЕН ПЕВЕЦ КРУМ ЯНКОВ
ДЕТСКО ТАНЦОВО СТУДИО „ХОРЦЕ” – СОФИЯ
ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „ЗАГОРОВЧЕ” – ГРАД СЕПТЕМВРИ
30 ГОДИНИ ОРКЕСТЪР „МАРИЦА”
ПЪРВОМАЙСКАТА НАРОДНА ГРУПА
ВИРТУОЗНИЯТ КЛАРИНЕТИСТ (НИКОЛА ЯНКОВ – ЛЕНОВЕЦА)
ТРАКИЙСКИЯТ НАРОДЕН ПЕВЕЦ – ТОДОР КОЖУХАРОВ
ОРКЕСТЪР „ТОПОЛОВО” – ФРАНЦИЯ
ФОЛКЛОРНА ГРУПА „КАБА КАБАДАЙЛИИ” И РОДОПСКАТА НАРОДНА ПЕВИЦА КРИСТИНА ЕНГЕРОВА
ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „СРЕДЕЦ” – СОФИЯ
АНСАМБЪЛ ЗА АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР „КАПАНЦИ” – СЕЛО САДИНА, ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ
Виж още архив.!