Българо-гръцки форум в Смолян за проекта за бъдещия граничен пункт Рудозем-Ксанти

Проект, свързан с бъдещия граничен пункт Рудозем-Ксанти, беше обсъден на българо-гръцки форум в Смолян.

smolian

Основна тема на дискусиите бяха възможностите за взаимодействие по програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България – 2014-2020 година“.

В родопския град пристигна 40-членна делегация от съседна Гърция, водена от префекта на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. Той беше категоричен, че пътят между двете съседни страни трябва да се свърже непременно:

На този етап, за срока, за който могат да се очакват резултати, това е септември – октомври, когато се отварят европейските програми, когато започва изпълнението. Предвидените за сега средства в тази част още не са достатъчни. На този етап се очертава, че около 44 – 45 милиона евро са необходими да се отвори тази част от 12 километра от границата до село Димарево, върху което ние работим много упорито.

Според областния управител на Смолян Недялко Славов, най-важният индикатор за успеха на програмата ще бъде дали ще се отвори пунктът при Рудозем:

Идеята е септември месец, както очакваме, да бъде отворена програмата. Гръцката пътна агенция да кандидатства с този проект, който г-н Павлидис каза – за 40 милиона, българската пътна агенция със Средногорци, Рудозем, обхода на Рудозем и Областна администрация Смолян да кандидатства за изграждането на самия граничен пункт. Ако това дофинансиране от гръцка страна бъде осигурено и имаме някакви предварителни разговори в тази посока, чисто технологично, за година и половина пътят може да бъде изграден и отворен, разбира се, ако не възникнат пречки от друго естество. /БНР