В Иганово е нямало адекватни мерки за сигурност, при двата взрива дори охранителите не са били на пост

Сериозни пропуски в охраната и пропускателния режим на цялата площадка на ВМЗ в Иганово e констатирала прокуратурата,  разследваща както първия, така и вчерашните взривове там. 

Досъдебното производство е за държане на  боеприпаси, без необходимите мерки за сигурност. На този този етап то е срещу неизвестен извършител. За първи път прокуратурата днес разкри част от констатациите на разследването

И при двата случая охранителите – 7 човека от ведомственото звено на завода, са напуснали охраняваните постове преди изтичането на смяната и  застъпването на следващата. Така охраняемият периметър е оставен без надзор в продължение на повече от 30 минути. Едва ли е случайност, че и първият инцидент – на 21 март, и вторият – на 14 април са възникнали именно в този отрязък от време, през който се сменят постовете – заключават от прокуратурата.

Констатирано е още, че в района  няма изградено видеонаблюдение, въпреки  дадени за това  изрични указания. От около  година не функционирала сигнално-охранителната техника на взривения на 21 март „Холандски” склад- поради дефектирал датчик на врата на склада. Сигнално- известителната  система няма памет, изчиства се  ръчно от оператора, а от изградените постове няма пряка видимост към всички охранявани обекти.

Прокуратурата недоумява защо вратите на складовете за съхраняване на  боеприпаси са с прозорци, през които без особени усилия могат да бъдат подхвърлени различни предмети, в това число леснозапалими течности. Освен скъсаните оградни мрежи, които позволяват проникване в района, разследващите  се натъкват и на още един парадокс –на площадката от месеци са пашували над двадесет коне, собственост на свидетел, под предлог от необходимостта те да изяждат тревата между складовете и в целия район – с което се избягвала необходимостта да се коси, заради изискванията за протипопожарна безопасност.

При това конярът е влизал в района по свое усмотрение, когато намери за добре, за да „наглежда „животните, да им носи храна или да ги пои“. Това е ставало по дадено устно разрешение от страна на изпълнителния директор.

Последното влизане във взривения вчера цех 835, е на 8 април с цел да се установят действителните количества термобалични гранати, съхранявани и произведени в цеха, преопаковани и новопроизведени на поточната линия, вкл. с цел изземване на готова продукция – за експертни нужди и сравнителен материал. При пристигането на разследващите, същите са намерили цеха надлежно запечатан и заключен, а след извършване на гореописаните действия той отново е бил запечатан. До взрива на 14 април не са извършвани други процесуално-следствени действия в този цех.

Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност при съхранението на гранати в Иганово, съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура-Карлово. /БНР