Хисаря бе обявен за най-зелен град в България

Туристическият поток в Хисаря се е увеличил с 30% за последните три години. Това сочат данните на общинската администрация. В същото време Хисаря ще посрещне лятото с нова визия. В града се строят водопийни павилиони и колонади за минерална вода.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
снимка: hisar.bg

„В момента възстановяваме римските чешми, от които преди векове се е добивала минерална вода.“, разказа Христо Кантарджиев, който е един от строителните работници на терен.

В Хисаря се намират 22 извора на минерална вода, а градът има 700 декара паркове. В района няма нито едно предприятие.

„Идвам тук поне два пъти в годината, прави впечатление, че Хисаря става все по-хубава – алеите, парковете, водата – това ме привлича“, твърди Христина Иванова от София.

В последните месеци беше завършена на 100% и канализацията в населеното място. Това е причината Хисаря да бъде обявен за най-зелен град в България през 2014 година.

„Община Хисаря е единствената община през 2014 година успя да завърши изцяло водния цикъл с проекта за канализация и водопровод в трите квартала на града, с което градът е изцяло канализиран. Изградената пречиствателна станция на 100% пречиства обратната вода и това е причината градът да бъде избран за най-зелен град на България за 2014 година. Изпълнението на проекта беше много трудно, имахме много проблеми, но е важно, че успяхме да ги преодолеем.“, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Кметицата благодари на хисарчани и бизнеса за развитието на Хисаря като балнео и СПА дестинация и посочи, че направените инвестиции в последните години са изключително големи за мащабите на града.

Призът бе връчен от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева./BNR