Срутена мина затрупа работник

40-годишният мъж оставя две деца сирачета, трима негови колеги в болница

Срутена мина за манган край Балчик затрупа жив работник, който издъхна под тоновете земна маса. Инцидентът стана вчера по обед в находището „Оброчище”.

Тогава, най-вероятно заради падналите проливни дъждове, се е свлякла земна маса, която е затрупала 40-годишния Гюлтен Фариати и негови колеги. Там са работили две групи от 18 човека. При инцидента са пострадали още трима миньори, които са откарани в болница, но след преглед в лечебното заведение е останал само един от тях. Другите са освободени за домашно лечение.

До вчера вечерта тялото на загиналия мъж все още не бе извадено изпод срутената земна маса. Знаеше се само, че е баща на две деца. Според местните хора мината е дълбока 200-300 метра все още не се знае инцидентът на какво ниво под земята се е случил. От полицията в Добрич също потвърдиха, че все още няма данни какво е предизвикало срутището. По първоначална информация няма други затрупани под земната маса. Не се знае обаче колко хора са били на смяна в мината.

Местните казват, че това е място за „бели роби” заради тежките условия на труд. Мината се стопанисва от западни инвеститори. В момента полицията е отцепила района, разчиства се периметърът. Мястото е недостъпно заради свлачището.

Големият риск в мината е именно свличането на земни маси. Досега не е имало тежки злополуки. По списък там работят около 150 души на смяна, а галериите се намират на около 300 метра под земята. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков ще посети мината, за да се запознае със ситуацията, съобщиха от министерството.

Находището на манган край Оброчище е четвърто по големина в света. Село Оброчище е разположено между Варна и Балчик и само на няколко километра от курорта Албена, на дъното на някогашен дълбок залив. /Monitor.bg