НЕК договори нови условия с централите „AES Марица-изток 1“ и „Контур глобал – Марица-изток 3“

Очаква се НЕК да пести годишно по 100 милиона лева

nek

С общо 31 процента ще бъде намалена цената за разполагаемост на енергията, която Националната електрическа компания (НЕК) има задължение да изкупува от „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“. Това стана ясно, след като в присъствието на премиера Бойко Борисов ръководствата на НЕК и на двете американски централи подписаха споразумения за промяна на дългосрочните договори. Предоговарянето ще влезе в сила, след като НЕК изплати задълженията си към двете централи, което се очаква да стане до края на юни.

След предоговарянето на условията в дългосрочните договори и с двете американски централи се очаква НЕК да пести годишно по 100 милиона лева. Общият очакван ефект за НЕК за целия период, до изтичането на договорите, ще бъде 1 милиард лева, поясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

Днешният ден смятам, че е един от важните дни и за българската енергетика. Споразумяхме се на първо място да бъде постигнато намаление на цената за разполагаемост на енергията, която НЕК има задължението да изкупува в рамките на целия срок на договора. Общото намаление, което успяхме да договорим, е от 30 процента и по двата договора, общо 30 процента от цената за разполагаемост. Другото много важно условие, което успяхме да договорим, е свързано с това, че намалението на цената не е ангажирано и не е свързано с удължаване на срока на тези договори.

Новите по-ниски цени, по които НЕК ще изкупува електроенергията от двете американски централи в „Марица-изток“, няма да доведат до намаление в цената за крайния потребител, обясни Петкова:

Не искам някой да очаква, че това нещо ще се отрази пряко върху цената на тока. Това ще позволи на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде задържана по някакъв начин, тъй като свивайки дефицита в НЕК ще се получи на практика това. Никой не бива да очаква, че това намаление е пряко свързано с цената, още повече, че цената се определя, както знаете, от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Премиерът обяви, че продължава одитът на всички енергийни дружества по веригата и част от договорите ще отидат в прокуратурата:

Тука има някои са си правили паркове с евросредства, присъединяването е станало на някои места, айде да не давам оценка, не съм прокурор и съдия, но за мен по незаконен начин, присъединени първата фактурао след това отчели след осем месеца, което означава, че те не са били готови и сега, когато събираме всичко това, накрая ще излеземес едно докладче, най-вероятно и прокурорите ще се включат, вече някои от материалите са отишли в прокуратурата. Ще изчакаме да имаме резултати и тогава надлежно ще ви информираме, за да спазим тактиката си „без много шум, а повече дела“.

От думите на Борисов стана ясно, че се водят разговори за предоговаряне на условията и договорите с електроразпределителните дружества:

По същия начин преговаряме със зелените енергии, по същия начин преговаряме с ЕРП-тата – тихо, скромно, без парадност. Когато дойдем да подпишеме пред вас, тогава ще кажеме какво сме се разбрали. Нашата амбициозна цел е юни месец някъде да занулим приходите и разходите. Това беше безумие, което се правеше с НЕК. Няма как, освен в трънската сметка. Нашите американски партньори не знаят какво е Трън и трънските сметки какви са. Само там има три пъти да го режеш и то да е късо. Няма как НЕК да купува скъпо, а да продава евтино, и да не задлъжнява с милиарди. То не е нужно да си много умен да го констатираш.

Новите условия между НЕК и двете американски централи влизат в сила, след като НЕК плати задълженията си. От думите на енергийния министър стана ясно, че дълговете към двете американски централи възлизат на общо близо 700 милиона лева. Българският енергиен холдинг ще тегли заем, за да погаси задълженията.

Правителството залага на предоговарянето като основен начин за финансово оздравяване на НЕК.

В края на февруари двете страни подписаха меморандум, който допуска намаление на цените на електроенергията от американските централи в замяна на погасяване на задълженията на държавната компания, които са около 800 милиона лева.

Окончателното споразумение трябва да се отрази благоприятно върху всички потребители на ток, посочи в предаването „Преди всички“ заместник-министърът на енергетика Жечо Станков:

Конкретните параметри на споразумението ще бъдат обявени днес в МС. Това беше една от най-важните стъпки, които МЕ предприе за намаляване на дефицита в НЕК. Тя е част от редицата стъпки и продължаваме да работим в тази посока.  ./BNR