Гърция успя да пласира успешно 6-месечни съкровищни бонове за 1,138 млрд. евро

На днешен аукцион Гърция успя да продаде шестмесечни съкровищни бонове (T-bills) за 1,138 млрд. евро, успешно покривайки цялата сума в първия от двата планирани за месец април търгове

Това представлява добър тест за способността на правителство в Атина да набере средства в условията на сериозна ликвидна парична криза, като не се оправдаха някои опасения, че днешният аукцион може и да не успее с оглед на натиска, който преди време оказа ЕЦБ върху гръцките търговски банки.

В края на предходния месец Европейската централна банка инструктира големите гръцки търговски банки да се въздържат от увеличаване на техните експозиции в гръцки държавен дълг. Новото ограничение на банковите надзорници на ЕЦБ, одобрено от Управителния съвет на Централната банка, беше съобщено на гръцките банки чрез официално писмо на 24-ти март. Това ограничение е в съответствие с последните политики, предприети от ЕЦБ, за да се сложи таван на размера на финансиране на гръцкото правителство чрез емитиране на нови краткосрочни държавни ценни книжа.

Днешното емитиране на нов краткосрочен дълг дойде при средна доходност (лихва) по новите 6-месечни краткосрочни облигации от 2,97% – без промяна спрямо доходността, постигната при предходния аналогичен аукцион преди месец (на 4-ти март), показват данните на гръцката агенция за дълга PDMA.

Коефициент на покритие беше на ниво от 1,3 пункта – също без промяна спрямо предходния подобен аукцион, което е сигнал, че няма влошаване на интереса към гръцките съкровищни бонове, въпреки затегнатите ликвидни условия в страната и въпреки предстоящото утре плащане на задължения към МВФ в размер на около 450 млн. евро.

Датата на плащане на проведения днес търг ще бъде 14-ти април, като по-късно този месец властите в Атина планират да проведат още един подобен аукцион за емитиране на краткосрочен гръцки дълг.

Емитирането на краткосрочни съкровищни бонове е единственият източник за кредитиране на гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас, но трябва да се има предвид, че кредиторите на страната от ЕС и МВФ поставят таван от 15 млрд. евро на продажбите на този тип книжа, като той вече е достигнат.

Атина продължава да настоява за повишение на този таван, но нейните партньори от еврозоната отказват да одобрят подобна стъпка с оглед на страхове, че това би било равносилно на финансиране на правителството от страна на Централна банка на Гърция. /BNR