Пътят за Смолян е отворен в едната лента

Възстановено е движението по пътя  за  Смолян, на 1 км след Асеновград. Трафикът се осъществява в едната лента и се регулира от светофарна уредба, съобщи АПИ.

Втори ден  бригада от 30 работници разчистваше проблемния участък под Асенова крепост. Над 10 кубика пръст и камъни бяха изнесени с техника, осигурена от АПИ. От фирмата, наета да разчисти свлачището, обясниха, че то продължава да е активно и няма гаранции, че  няма отново да тръгне към пътя. Ръководителят на екипа инж. Албен Родопманов обеща, че ще има дежурни служители, които ще следят за евентуални нови срутвания.

През деня колони от десетки автомобили и камиони търпеливо изчакваха да бъдат пропуснати през мястото на свлачището. Голяма част от пътуващите бяха от съседните населени места, защото това е единственият път до дома им. На мястото на свлачището беше и игуменът на Бачковския манастир – дядо Симон, за да се увери, че пътят ще бъде отворен за Цветница.

Свлачището трябва да се укрепи със стоманобетонови пилоти, забити на 12-13 метра дълбочина в скалите. Проектирането е възложено на екип хидроинженери от Университета по  архитектура, строителство и геодезия. Според специалистите това укрепване ще струва близо 1,2 млн. лв.

„Надяваме се държавата по най-бързия начин да отпусне средствата, тъй като другата седмица ще имаме разрешение за строеж и готови проекти. Обявили сме частично бедствено положение и ако се забавим, пътят ще се разруши напълно“, заяви зам – кметът на Асеновград Пламен Йончев.

През последните месеци в района на Асеновград по посока Смолян и околните села текат непрекъснати свлачищни процеси. По думите на Йончев, засегнатата територия е огромна и е около 2000 декара. /BNR