Румен Леонидов представя книга за художника Ангел Василев

Премиера на „Книга за Ангел” – художникът Ангел Василев ще се състои в културен център Тракарт. 

ed8f14d3e622e263e448709750d36276Книгата за художника, който си отиде преди година, е написана от пловдивчанката Елена Пеева- Никифоридис. Тя не е биография.  Разказите  са плод на чувства, размисли и събития от различни места по света, с различни хора.

Книгата е едно пътуване от Япония, през пустинята Фагюм и Света гора, до Париж и Оклахома. „Историите са  действителни. Главният герой в тях е Ангел, дори когато присъства невидим зад платната. Ангелският отглас на рисунъка му тихо трепти в сказа на всеки един от тези разкази, посветени на живописния му дух, на болката му, която с Божията помощ, Ангел превръща в изящество”- казва авторката. Книгата за него тя пише в продължение на шест години.

Книгата ще бъде представена от издателя Румен Леонидов, началото е в 18ч.

Авторката Елена Пеева – Никифоридис  е завършила юридическия факултет на Карловия университет-Прага, Чехословакия и е магистър по Международно право. От 30 години е омъжена и живее в Гърция. През 2011 г. Получава специалната награда за разказ на тема  „Емигранти” в конкурса на МФЖ, асоцииран член на ЮНЕСКО – Марсилия, Франция. През 2013 г. Излиза първият и сборник с разкази „Коледно реване”. В Гърция открива галерия, популяризираща съвременни български и гръцки живописци, които работят в традициите на византийската школа. Един от тях  е и майсторът на изящния рисунък – Ангел Василев. /BNR