Ваучерите за временна заетост са ценни книги с елементи на трудов договор

В Министерството на труда и социалната политика, съвместно с ресорната парламентарна комисия, предстои обсъждане на вариант за въвеждането на програма за сезонна заетост с ваучери.

Моделът, който е работещ в европейски държави дава възможност за гъвкав подход за легитимна краткосрочна заетост с гарантиране на трудовите и осигурителни права на работниците, обясни в Разград председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политика Хасан Адемов:

Става въпрос за възможности да се подпомогнат земеделските производители, които в един период от своята дейност имат потребност и нужда от работна ръка, за да могат да приберат реколтата. Защото, знаете има малини, череши и ягоди, които зреят бързо, и трябва за кратко време да бъдат прибрани. Идеята е работодателят да може да закупи ваучери, които са ценни книги. С тези ваучери да може да се гарантира гъвкава заетост, т.е. гъвкава заетост при гарантиране на социални осигурителни права и гарантиране на плащане на данъци. Ваучерът съдържа елементи на трудовия договор, да помогнем, от една страна, на безработните да гарантират доходи и от друга страна на работодателите да имат възможност да наемат в критичните за тях дни, за да може да бъде гарантиран по-лесно прехода от социално подпомагане към заетост и обратно, към пазара на труда. /BNR