Ретроспективна изложба на Анна Гребенарова в ГХГ

Ретроспективна изложба – керамика на Анна Гребенарова /1935-2014/ по повод 80 години от рождението ѝ ще се открие в Градската художествена галерия – Пловдив. 

Експозицията е организирана от Галерията и семейството на керамичката. Куратор на изложбата е Таня Арабаджиева – Санчез. Тя ще бъде открита от Светла Москова и Таня Арабаджиева – Санчез.

Анна Гребенарова  е българска керамичка с творби в областта на декоративно-монументалната керамика. През 1959 г. завършва специалност „Керамика“ в Художествената академия в класа на проф. Стоян Райнов. Първата ѝ самостоятелна изложба през 1967 година е в Пловдив, последната е участие в Националните есенни изложби. Тя има самостоятелни изложби в Пловдив, София и Специя – Италия, участиe в биенале по керамика във Фаенца, съвместно с група на СБХ. Представена е в Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980 г. Нейни творби се намират в Художествената галерия – Пловдив, Национална художествена галерия – София („Морско дъно“,1967-68 г., „Майка с дете“, Фриз – „Летящи гълъби“ и др.), частни колекции в България, Мексико, Италия.
Сред по-известните ѝ творби са декоративните пана „Керамика“ и „Морско дъно“ от 1966-а година и една от стените на ресторанта в хотел „Марица“ в Пловдив, изпълнена в съчетание на техниката сграфито с керамични цветни елементи. Анна Гребенарова за първи път съчетава тези две техники, с което създава едни завършени и абстрактни образи.
Откриване на изложбата – 18.30 ч. /БНР