Висшият дисциплинарен съд отне адвокатските права на Владимир Елдъров

Година и половина известният пловдивски адвокат Владимир Елдъров няма да има право да упражнява авокатската си професия.

Решението е на Висшия дисциплинарен съд и е взето на заседание в петък – 20 март, потвърдиха от администрацията на съдебното звено в София. Постановлението на висшите магистрати подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок.

Припомням, адвокат Владимир Елдъров беше арестуван в края на януари по обвинение, че е „подбудител“ на няколко палежа на автомобили и сграда. На 10 февруари Апелативният съд в Пловдив окончателно го остави в ареста като поръчител на запалването на къща, трактор и няколко леки коли. За извършители на деянията са сочени Петьо Пенев и Валери Бодуров. Пенев също е с мярка „задържане под стража”, а Бодуров е под домашен арест. Елдъров

Името на адвокат Владимир Елдъров нашумя и около разследване за престъпна схема за източване на пари от роднини на пострадали при катастрофи. Веднага след произшествието определени адвокати научават къде има катастрофа и започват да търсят наследниците на жертвата. Изпращат така нареченият куриер, който любезно им предлага да ги свърже с „много добър и известен адвокат“, който ще им осигури пари.

Става дума за суми от порядъка на 60-80 000 лева, които близки на жертви от катастрофи са получавали от застрахователни компании. Парите, обаче, са отивали на сметка на адвоката и по данни на близките, те не са получавали нито лев. Затова срещу адвокат Владимир Елдъров е образувано и друго досъдебно производство за пране на пари и присвояване в особено големи размери.

Владимир Елдъров има десетгодишен стаж в адвокатската професия. Той е син на Красимир Елдъров – един от най-търсените адвокати по наказателни дела в Пловдив.

Пред Радио Пловдив адвокат Йордан Давчев – защитник на Владимир Елдъров, съобщи, че лично от подзащитника си знае, че срещу него има някакви дисциплинарни преписки, по които трябвало да даде обяснения и да представи доказателства. За какво обаче са тези дисциплинарни преписки Давчев не се е интересувал, тъй като това не го е касаело.

Според адвокат Йордан Давчев решението на Висшия дисциплинарен съд не би трябвало да се отрази на процеса, по който Владимир Елдъров е обвиняем. Дисциплинарното производство е отделно от наказателното и съдът не трябва да се съобразява с решенията на други органи по други поводи – категоричен е защитникът на Елдъров. /BNR