LIVE Ципрас и Меркел се опитаха да изгладят големите различия между Атина и Берлин

Лидерите на Германия и Гърция се опитаха да използват първата си двустранна среща в понеделник, за да намалят политическото напрежение, което застрашава преговорите за това, как Гърция да остане платежоспособна.

След края на вчерашната среща, германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас обещаха да работи заедно, за да спомогнат за разрешаване на финансовата криза в Гърция и се опитваха да затоплят отношенията между Атина и Берлин, които ескалираха в негативна посока, след като новото правителство на крайната левица пое властта в Атина.

Въпреки това двамата лидери показаха слаб напредък по същество по време на внимателно следеното от мнозина посещение на гръцкия премиер за Берлин. След срещата Ципрас настоя, че е било постигнато политическо решение на спора, който протича между неговото правителство и партньорите от еврозоната по повод условията на спасителния финансов пакет за Гърция. В същото време г-жа Меркел повтори своята мантра, че е в прерогативите на финансовите министри от региона да обсъдят спорните въпроси с гръцките власти.

Бихме искали да намерим решения в политическата сфера, за да вървим напред, каза Ципрас на съвместна пресконференция с Меркел след неговото първо официално посещение в германската столица. Ако на политическо ниво постигнем съгласие, след това проблемите около финансовите дупки могат да бъдат решени институционално, допълни той.

От своя страна Меркел заяви, че страната ѝ иска Гърция да бъде икономически силна и добави: Това, което е важно, е, че икономическите данни се натрупват.

Спасяването на Гърция беше поставено под въпрос, откакто Ципрас спечели изборите през януари. Неговото правителство се опитва да разхлаби стриктните условия, свързани с държавните плащания, но останалите страни от еврозоната, включително Германия, се противопоставят на тези опити. Откакто през февруари Атина получи четиримесечно удължаване на срока на настоящата спасителна програма на ЕС и МВФ за 240 млрд. евро, международните кредитори оказват натиск върху гръцкото правителство да представи променен конкретен списък с основни мерки и реформи.

Тези мерки се нуждаят от одобрението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да бъде размразено окончателното плащане по спасителната програма за Атина, което е в размер на около 7,2 млрд. евро. Но проточилите се преговори показват, че времето за гръцкото правителство изтича, преди страната да бъде изправена пред сериозна ликвидна парична криза.

Вчера Алексис Ципрас не даде подробности за списъка от мерки, които той обеща да очертае през тази седмица, но заяви, че Атина се стреми към решения, които са от полза за всички страни, за да бъдат получени средствата, от които гръцката икономика се нуждае спешно.

Досега обаче неговото правителство не е успя да убеди останалите правителства от еврозоната и Международния валутен фонд, че неговите планове за реформи се разпростират достатъчно далеч. Някои от основните реформи, за които настояват МВФ, Берлин и цялата еврозона, като дерегулация на пазара на труда и по-малко щедри пенсионни права, са анатема за левицата на Ципрас СИРИЗА и в още по-голяма степен за идеологическата фракция в партията, известна като „Лява платформа“.

Германски официални представители заявиха, че Меркел е загрижена от възможността за пълна безизходица, която може да доведе до излизане на Гърция от еврото – резултат, който е нежелан от правителствата в еврозоната. Тя е в търсене на политически постижим начин, чрез който Ципрас да предостави такива реформи, които да убедят кредиторите и да доведат до размразяване на блокираните средства за Атина, посочват хора, запознати с нейното мислене.

В края на миналата седмица Меркел поиска от кабинета на Ципрас да изготви пълен списък на основни реформи и мерки, които да спечелят одобрението на еврозоната и някои от тях да бъдат оформени като закони, преди страната да получи достатъчно финансиране, за да избегне фалита в краткосрочен план.

В скоро време Ципрас ще бъде поставен под натиск да направи избор между запазването на Гърция в състояние на платежоспособност и запазване на единството в рамките на СИРИЗА. От своя страна и Меркел е подложена на вътрешен натиск относно намирането на решение на гръцкия проблем. Социологически проучвания показват, че търпението на германската общественост относно запазване на Гърция в еврозоната започва да се изчерпва и това все по-негативно обществено мнение може да попречи при бъдещото гласуване в германския парламент на допълнителна финансова помощ за Атина.

Проучване на агенция YouGov, публикувано миналата седмица, показа, че 59% от германците вече предпочитат Гърция да напусне еврозоната в сравнение с 48% на това мнение само преди месец.

Друго социологическо проучване от средата на март на агенция Forschungsgruppe Wahlen за телевизия ZDF показа, че 80% от германците са заявили, че Гърция не действа надеждно със своите партньори от еврозоната, а 52% настояват Гърция да излезе от Единния валутния съюз./BNR