Започва работа временната анкетна комисия за проверка на фактите около КТБ

С разглеждането на доклад на БНБ ще започне работата си временната анкетна комисия за проверка на фактите около Корпоративна търговска банка.

ktb_opashkaПървото заседание на комисията е в седмицата, когато се очаква временните синдици да влязат в банката на мястото на квесторите, назначени от БНБ. Управляващите настояват за оставката на гуверньора на Централната банка Иван Искров.

Временната комисия, оглавявана от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, трябва да направи преглед на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавните органи и институции, чиято задача е да предотвратят източването на Корпоративна търговска банка и да упражняват контрол над дейността ѝ. Обхватът на проверката е периодът от 2009-а до 2014 година, а комисията ще работи три месеца.

В ефира на „Хоризонт“ председателят Десислава Атанасова публично призова гуверньора на Централната банка Иван Искров да си подаде оставката. Една от целите на комисията е да изработи законодателни промени, с които смяната на Искров да стане възможна. В момента в БНБ няма титуляр с ресор „Банков надзор“. Цветан Гунев бе отстранен именно заради кризата с КТБ през юни миналата година. Оттогава временно управляваща ресора е Нели Кордовска. /BNR