Нов слух: Убит е генерал, охранявал 13 г. Путин

Мистерията около изчезването на руския президент Владимир Путин се задълбочи още, след като държавният тв канал “Русия 24” съобщи, че държавният глава е приел президента на Киргизстан, а след това обяви, че става дума за грешка, съобщи вчера в. “Дейли телеграф”.

Всъщност визитата на Алмазбек Атамбаев в Санкт Петербург все още не се е състояла, а е предвидена за днес. Тя би трябвало да разплете всички въпросителни около това къде е Путин, тъй като той ще трябва да се появи пред тв камерите и журналистите.

Путин не се е показвал публично вече 9 дни и това разпали всякакви слухове къде може да се е дянал. Те варират от убийство до тежко заболяване, държавен преврат или поява на бебе от бившата гимнастичка Алина Кабаева.

Редица сайтове, повечето от които украински, разпространиха завчера, че след изчезването на Путин е изчезнал и дългогодишният шеф на личната му охрана генерал Виктор Золотов. Според слуха вече няколко дни никой не можел да се свърже с командващия на вътрешни войски. В мрежата упорито се говори, че генералът е убит. Блогърът Алексей Молчанов дори твърди, че има сигурни източници в Москва, които са му потвърдили информацията.

Золотов бе назначен за командващ на вътрешните войски през май 2014 г. Дотогава в продължение на 13 г. ръководеше службата за охрана на руския президент. Смята се, че Золотов е щял да поеме Федералната служба за сигурност (ФСБ), което трябваше да бъде обсъдено преди няколко дни на среща на ФСБ с президента. За първи път, откакто е държавен глава обаче, Путин не се появи на тази среща. Това накара някои анализатори да заговорят за държавен преврат в Москва.

В. “Дейли мейл” на свой ред цитира Гейдар Джемал, шеф на прокремълския Ислямски комитет на Русия, който заявил в интервю за грузинската тв “Рустави 2”, че Путин е жив, но е неутрализиран

От няколко дни той бил блокиран от спецслужбите, които осъществяват “в една или друга степен държавен преврат”. Зад този преврат стоял бившият шеф на Федералната служба за сигурност Николай Патрушев.

Според Джемал всички снимки, които Кремъл пуска на Путин, както и информации за негови срещи са средство да се печели време.

Имало данни, че на 11 март Патрушев се е срещал в Пятигорск с чеченския лидер Рамзан Кадиров, за да го изкушава да мине на негова страна.

Според британският вестник съмнение будел и фактът, че точно сега Рамзан Кадиров решил да засвидетелства верността си към руския президент, обещавайки да го подкрепя “независимо дали той е на своя пост, или не”

През последните дни Кадиров заяви още, че народите на Русия трябва да се обединят около “националния” лидер Путин. В същото време премиерът Дмитрий Медведев, министърът на отбраната Сергей Шойгу, шефът на кабинета на Путин Сергей Иванов и ръководителите на разузнаването мълчат.

Версията, че Путин го няма, защото отново е станал баща, също се разклати. Според нея президентът е заминал за Швейцария, за да бъде до любимата си Алина Кабаева, която му е родила дете. Тази версия бе лансирана от швейцарския в. “Блик”, но друго швейцарско издание посочи, че Кабаева е родила преди повече от 2 седмици, така че това не можело да обясни сегашното му отсъствие.

В неделя тв канал “Дождь” разпространи последната хипотеза за изчезването на Путин и тя е съвсем прозаична – той бил болен от грип и се възстановявал в резиденцията на езерото Валдай в Новгородска област. Направо оттам щял да отлети за Санкт Петербург за срещата с Атамбаев.

Австрийският в. “Курир” пък разкри, че силните болки в гърба, от които Путин страда от няколко години, са се обострили и при него спешно е бил извикан австрийски лекар.

Президентът щял да гледа филма за Крим

Путин смята да гледа в неделя вечерта документалния филм “Крим: пътят към родината”, който бе излъчен снощи по тв канала “Русия 1”. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, разкривайки програмата на президента за уикенда.

Във филма Путин разказва кога е било взето решението за анексирането на Крим, а също и как бившият президент на Украйна Виктор Янукович е бил спасен от сигурна смърт след падането му от власт.

След смяната на властта в Киев е имало вероятност Русия да приведе в бойна готовност ядрените си сили, казва още Путин във филма. Това било направено, тъй като не било ясно какви ще са реакциите на акексирането на полуострова.

В интервюто във филма руският президент нарича САЩ “реални кукловоди” на Майдана в Киев. По думите му опозицията е била подкрепяна най-вече от европейците, но реалните кукловоди били “нашите американски партньори и приятели”./24часа